Geënte bruine beuk als markeringsboom

Beschrijving

Ten zuiden van de dorpskern van Westerlo, op een kruispunt van wegen, staat een geënte bruine beuk. De boom werd geënt op circa 1,50 m. Vermoedelijk werd de boom aangeplant als markeringsboom. Een gelijkaardig exemplaar is gesitueerd in het westen van de gemeente Westerlo, langs de Karel Wernerdreef.

Het zou kunnen gaan om hoekbomen, beide bomen zijn immers geplant in de hoek van een perceel. Mogelijk heeft het echter te maken met het historisch gebruiksrecht van de gronden. Deze bruine beuk bevindt zich immers op de hoek van 'het Riet' dat vroeger door de gemeente Westerlo gebruikt werd als gemene weide grond. De andere geënte bruine beek bevindt zich op de rand van de vallei van de Grote Nete, waar op oude kadastrale kaarten het toponiem 'gemeyn broek' voorkomt.

Auteurs: Kinnaer, Anse