erfgoedobject

Kunstenaarswoning Léon Riket

bouwkundig element
ID
301592
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301592

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kunstenaarswoning in art-nouveaustijl, volgens de bouwaanvraag uit 1907 gebouwd in opdracht van Léon Riket. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

De kunstschilder Léon Riket (Antwerpen, 1876-Knokke, 1938) werd opgeleid aan de Academie en het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen, als leerling van Franz Courtens. Hij schilderde landschappen, marines, genretaferelen en bloemenstillevens in een intimistisch impressionistische stijl met een losse toets. Riket wordt gerekend tot de Scheldeschilders actief in Klein-Brabant, en was lid van de kunstenaarsvereniging Ken U zelve.

De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën omvat drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, geaccentueerd door wit en bruin geglazuurde baksteen voor speklagen, imposten en ontlastingsbogen, gebruik van witte natuursteen voor hoekblokken, en blauwe hardsteen voor de plint en lekdrempels met spuwer. Axiaal van opzet, afgewerkt met een eenvoudige kroonlijst, wordt de sobere opstand gemarkeerd door registers van steekboogopeningen, op de bovenverdiepingen gekoppeld tot drielichten, dat van de bel-etage met een centraal deurvenster en een smeedijzeren borstwering in geometrische art nouveau. Van het houten schrijnwerk is enkel de inkomdeur inclusief art-nouveau-smeedwerk bewaard; de vensters zijn vernieuwd, de kroonlijst werd bekleed met kunststof.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van de bel-etagewoning, die uit een voorbouw en een lagere achterbouw bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen biedt de lage begane grond ruimte aan twee kamers en de keuken. De plattegronden van de bovenverdiepingen ontbreken in het bouwdossier, maar omvatten vermoedelijk op de bel-etage de leefruimte en slaapkamer(s), en op de tweede verdieping het schildersatelier met een open dakstructuur, verlicht door een bovenlicht in het noordelijke dakvlak.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1907#851.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kunstenaarswoning Léon Riket [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301592 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.