Gemeente Overijse
Deelgemeente Overijse
Straat Heuvelstraat
Locatie Heuvelstraat 42, Overijse (Vlaams-Brabant)

• Herinventarisatie bouwkundig erfgoed Overijse (inventarisatie: 25-02-2015 - 31-12-2017).

Beschrijving

Burgerhuis met begin 20ste-eeuws uitzicht en een voor de Heuvelstraat kenmerkende uitgewerkte neoclassicistische gecementeerde gevel. In de 19de eeuw stond op deze locatie een landgebouw geregistreerd, in 1907 werd er een bestemmingswijziging naar woonhuis geregistreerd in eigendom van onderwijzeres Clemence Vandenplas.

Onderkelderd dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Lijstgevel met op de begane grond rechthoekige muuropeningen waarvan de deur in een vlakke hardstenen omlijsting. Op de verdieping getoogde muuropeningen met een gecementeerde geprofileerde omlijsting met sluitsteen en centraal entablement; vernieuwd schrijnwerk. Voorts uitgewerkte borstweringen. Links naast de deur in de plint voetschraper. In de steigergaten leeuwenkopjes.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, Afdeling IV (Overijse), 1907/36.

Auteurs: Verwinnen, Katrien