Gemeente Overijse
Deelgemeente Overijse
Straat Heuvelstraat
Locatie Heuvelstraat 44, Overijse (Vlaams-Brabant)

• Herinventarisatie bouwkundig erfgoed Overijse (inventarisatie: 25-02-2015 - 31-12-2017).

Beschrijving

Burgerhuis met een voor het centrum van Overijse en de Heuvelstraat kenmerkende beraapte bepleistering uit begin 20ste eeuw. Links naast de woning doorgang naar de achterliggende tuin, afgesloten door een verzorgd uitgewerkt smeedijzeren hekken. Op het perceel waarop achteraan al serres stonden begin 20ste eeuw werd in 1908 een woning geregistreerd in eigendom van "viticulteur" weduwe Louis Clabots – Vandermeeren en "viticulteur" Jean François Clabots.

Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel kreeg een gecementeerde beraping met gecementeerde hoekkettingen. De gevel is voorzien van getoogde muuropeningen: op de begane grond in een vlakke omlijsting, op de verdieping in een geprofileerde omlijsting met sluitsteen; bewaard schrijnwerk, uitgezonderd de deur. De twee rechtse traveeën zijn voorzien van spaarvelden, afgelijnd met pseudohoekkettingen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, Afdeling IV (Overijse), 1908/25.

Auteurs: Verwinnen, Katrien