Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Overijse
Deelgemeente Overijse
Straat Heuvelstraat
Locatie Heuvelstraat 44, Overijse (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie bouwkundig erfgoed Overijse (inventarisatie: 25-02-2015 - 31-12-2017).

Juridische gevolgen

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Overijse

Deze bescherming is geldig sinds 16-10-1980.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Burgerhuis met een voor het centrum van Overijse en de Heuvelstraat kenmerkende beraapte bepleistering uit begin 20ste eeuw. Links naast de woning doorgang naar de achterliggende tuin, afgesloten door een verzorgd uitgewerkt smeedijzeren hekken. Op het perceel waarop achteraan al serres stonden begin 20ste eeuw werd in 1908 een woning geregistreerd in eigendom van "viticulteur" weduwe Louis Clabots – Vandermeeren en "viticulteur" Jean François Clabots.

Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel kreeg een gecementeerde beraping met gecementeerde hoekkettingen. De gevel is voorzien van getoogde muuropeningen: op de begane grond in een vlakke omlijsting, op de verdieping in een geprofileerde omlijsting met sluitsteen; bewaard schrijnwerk, uitgezonderd de deur. De twee rechtse traveeën zijn voorzien van spaarvelden, afgelijnd met pseudohoekkettingen.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, Afdeling IV (Overijse), 1908/25.

Bron: -

Auteurs: Verwinnen, Katrien

Datum tekst: 2017

Relaties

maakt deel uit van Heuvelstraat

Heuvelstraat (Overijse)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.