Serristenvilla

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Serristenvilla

Beschrijving

Karakteristieke villa zoals die door gegoede burgers als handelaars of druivenkwekers werden gebouwd in het interbellum. De villa werd kadastraal geregistreerd in 1926 in eigendom van J.F. Vandendael-Laureys met als beroep "négociant". In 1931 werd de halve serre links naast de woning kadastraal geregistreerd.

De villa sluit stilistisch aan bij de villa's gebouwd door druivenkwekers tijdens het interbellum, de tweede bloeiperiode van de druiventeelt in de streek. Kenmerkend is de speelse volumewerking met risalieten en erkers. Typisch is ook het uitgewerkte schrijnwerk van het portaal en van de overdekte balkons.

Bakstenen villa, gelegen op een sterk hellend perceel, van drie bouwlagen onder een complex pannen dak steunend op houten schoorstukken. Gebruik van blauwe hardsteen voor de plint, de omlijstingen, de omlopende muurbanden en de hoekstenen. De getoogde en rechthoekige muuropeningen hebben bewaard schrijnwerk. De trap met balustrade naar de deur op de verdieping werd vernieuwd. De noord- en noordoostgevel zijn witgeschilderd.

De villa is opgebouwd als een bel-etagewoning waarbij de ontvangstruimtes en leefruimtes zich op de verdieping bevinden. Op de begane grond bevinden zich dienstruimtes en de voormalige keuken. Bewaard interieur met granito vloeren, parketvloeren en vloertegels met ingelegde motieven, bewaard schrijnwerk van trappen, deuren en lambriseringen en de houten schoorsteenmantel; verder eenvoudige marmeren schoorsteenmantels. De muurtegels van de keuken zijn bewaard.

In de tuin tegen een muur afgeronde serre (3/4de) met houten gebint. De voortuin wordt aan de straat afgesloten met een lage betonnen afsluiting.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse (afdeling IV), 1926/50 en 1931/32.

Auteurs: Verwinnen, Katrien