Sociale huisvesting

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sociale huisvesting

Beschrijving

Sociale huisvesting met regionalistische invloeden, waarvoor de plannen werden getekend in 1923 door architect Henri Jacobs, Schaarbeek, in opdracht van de Samenwerkende Maatschappij van Goedkope Woningen 'Elk zijn Huis'. De bouwplannen bleven bewaard in het gemeentearchief.

Het geheel bestaat uit een reeks van negen woningen in de Puttestraat en aansluitend twee eenheden, respectievelijk van zes en zeven woningen in de Sint-Jansstraat, kadastraal geregistreerd in 1925. Tussen beide reeksen in de Sint-Jansstraat is er een steegje dat toegang verleent tot een pleintje met aan weerszijden vier woningen die kadastraal werden ingetekend in 1926. De woningen zijn opgedeeld in drie types: type A situeert zich in de Puttestraat, type B in de Sint-Jansstraat en type C aan het achtergelegen pleintje. Alle woningen zijn opgetrokken uit baksteen en tellen twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken.

In de Puttestraat zijn er drie aaneengesloten reeksen van het type A. Dit type bestaat uit drie gekoppelde woningen waarbij een centrale puntgevel aan weerszijden wordt geflankeerd door een lijstgevel. De gevels die overigens opgetrokken zijn volgens het spiegelbeeldschema, waren voortgaande op de bouwplannen in oorsprong onbepleisterd en voorzien van muurbanden van rechtop geplaatste baksteen; vandaag zijn de meeste gevels volledig bepleisterd en beschilderd. Typisch regionalistische elementen zijn de rondboogdeuren bekroond door een waterlijst met gestrekte uiteinden en de beluikte benedenvensters die qua vormgeving refereren aan traditionele kruiskozijnen. De drie smallere bovenvensters zijn eenvoudig rechthoekig. Het schrijnwerk bleef slechts sporadisch bewaard. Regionalistisch waren ook de vandaag door bepleistering niet meer zichtbare vlechtingen in de zijgevel van nummer 50.

Type B is te vinden in de Sint-Jansstraat; het type bestaat uit een reeks gekoppelde enkelhuizen met lijstgevels waarbij de kopwoningen zijn uitgewerkt als puntgevel. Overigens sluit het uitzicht aan bij type A met uitzondering van de eenvoudige rechthoekige vensters die breder zijn uitgewerkt.

Type C bestaat uit per vier gekoppelde enkelhuizen met eenvoudige lijstgevels, ten dele in spiegelbeeldschema. De gevels worden geopend door eenvoudige rechthoekige vensters en ook hier een rondboogdeur. Verschillende gevelparementen zijn vernieuwd.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1925/1, 1926/33.
  • Tervuren Dienst Stedenbouw en Woonbeleid, Bouwdossiers Puttestraat 34-50, Sint-Jansstraat 2-42.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde