Meergezinswoning in art-decostijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Kardinaal Mercierlei
Locatie Kardinaal Mercierlei 1, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie stad Antwerpen architectuur 20ste eeuw (thematische inventarisatie: 01-01-2015 - 31-12-2019).

Juridische gevolgen

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kardinaal Mercierlei met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 04-03-1994.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Meergezinswoning in art-decostijl, volgens de bouwaanvraag uit 1924 gebouwd in opdracht van Ernest De Leeuw, ingenieur in dienst van de stad Antwerpen. Wellicht tekende deze laatste zelf het ontwerp van het pand, dat oorspronkelijk uit de eigen woning en een huurkwartier bestond.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, omvat het rijhuis drie bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met gebruik van witte natuursteen voor waterlijsten, lateien en lekdrempels, speklagen, ontlastingsbogen, borstweringen en de bow-window, op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed en asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op de brede zijtravee. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een bow-window op consoles, bekroond door een smeedijzeren balkon. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van overwegend korfbogige deur- en vensteropeningen, en afgewerkt met een houten kroonlijst. De sluitsteen van het portaal en de borstweringen van begane grond en eerste verdieping zijn versierd met typische art-deco-reliëfs; gebogen Frans balkon met smeedijzeren borstwering op de tweede verdieping. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals het smeedijzeren traliewerk van de kelder.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante traphal. Volgens de bouwplannen beslaat de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer, veranda met bovenlicht en overdekt terras de begane grond, in de achterbouw geflankeerd door de keuken. Op de eerste verdieping bevinden zich twee slaapkamers en de badkamer. De tweede verdieping vormt een huurkwartier, bestaande uit drie kamers met balkons aan straat- en tuinzijde, en een keuken.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 961#7246.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2016

Relaties

maakt deel uit van Kardinaal Mercierlei met omgeving

De Merodelei, Kardinaal Mercierlei, Le Grellelei (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.