Burgerhuis in art-decostijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Kardinaal Mercierlei
Locatie Kardinaal Mercierlei 11, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie stad Antwerpen architectuur 20ste eeuw (thematische inventarisatie: 01-01-2015 - 31-12-2019).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art-decostijl

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kardinaal Mercierlei met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 04-03-1994.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijlart deco
Dateringinterbellum
Betrokken personen

Beschrijving

Burgerhuis in art-decostijl gebouwd in opdracht van Henri Van Dijck, naar een ontwerp door de architect Guillaume Peeters (gevelinscriptie) uit eind 1928. De werken werden in de loop van 1929 uitgevoerd.

De woning Van Dijck behoort tot het rijpere oeuvre van Guillaume Peeters, die als architect in Antwerpen actief lijkt te zijn geweest vanaf omstreeks 1905. Uit het vroege interbellum dateren de villa Schenck aan de Della Faillelaan en enkele rijwoningen in cottagestijl in de wijk Pulhof te Berchem, waar hij destijds zelf ook resideerde, zoals Koninklijkelaan 113 en 115 en Lodewijk Gerritslaan 35, 41 en 43.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een mansardedak. De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, ruim verwerkt met witte natuursteen voor speklagen, lateien, lekdrempels, onderdorpels, de bow-window en gevelbeëindiging. Blauwe hardsteen is gebruikt voor de plint, en leien als dakbdekking. Axiaal van opzet, wordt de compositie gemarkeerd door de brede bow-window van de bel-etage, met bewerkte consoles en een golvende bekroning. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van deur- en vensteropeningen, in de gedrukte pui met afgeronde bovenhoeken, op de tweede verdieping getoogd met een sierlijst en onderdorpel. Een houten kroonlijst op gekoppelde consoles, en drie dakkapellen met de klemtoon op de middelste, vormen de gevelbeëindiging. Het gevernist houten schrijnwerk van de inkomdeur met smeedijzeren waaier en de vensters is bewaard; glas-in-loodramen met geometrisch art-decopatroon op de begane grond.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van de bel-etagewoning, ontsloten door de zijdelings ingeplante traphal. Volgens de bouwplannen biedt de lage begane grond ruimte aan de vestibule, een kantoor en de keuken met pomphuis en ‘monte-plats’. De suite van salon en eetkamer met overdekt terras beslaan over de volledige diepte de bel-etage. Op de tweede verdieping bevinden zich twee slaapkamers en de badkamer; het dakniveau herbergt twee overige slaapkamers en een mansarde.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 961#10329.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2016

Relaties

maakt deel uit van Kardinaal Mercierlei met omgeving

De Merodelei, Kardinaal Mercierlei, Le Grellelei (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.