Burgerhuis in art-decostijl

Beschrijving

Burgerhuis in ingehouden art-decostijl, gebouwd in opdracht van de wijnhandelaar P. De Brouwer, naar een ontwerp door de architect Léon Heutz uit 1929. Tot het bouwproject behoort een wijn- en likeurpakhuis van twee bouwlagen achteraan op het perceel, oorspronkelijk met een vatenkelder, een spoelhuis en bottelarij.

In Antwerpen actief als architect van omstreeks 1905 tot eind jaren 1950, liet Léon Heutz een bescheiden en veeleer conventioneel oeuvre na. In de latere jaren 1920 paste hij naast de klassieke beaux-artsstijl ook een gematigde art deco toe, waarvan zijn eigen woning uit 1927 aan de Doornelei een voorbeeld is. Tot zijn meest opmerkelijke realisaties uit deze periode behoort het appartementsgebouw "Bon Gite" op de hoek van Belgiëlei en Lange Leemstraat. De woning De Brouwer is naar stijl en type sterk verwant met de woning Barkhausen uit 1928 aan de Doornelei.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met gebruik van witte natuursteen voor de erker, deur- en vensteromlijstingen, en blauwe hardsteen voor de plint. Geleed door de puilijst en asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het brede zijrisaliet. Dit laatste wordt op de bel-etage gemarkeerd door een driezijdige erker met bekronend balkon. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van vlak omlijste rechthoekige vensters, onder meer met afgeronde bovenhoeken en onderdorpels. Een gekorniste houten kroon- en tandlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. De houten inkomdeur en garagepoort, en het smeedijzer van de balkonborstwering zijn bewaard.

De L-vormige plattegrond beantwoordt aan de typologie van de bel-etagewoning, ontsloten door een zijdelings ingeplante traphal. Volgens de bouwplannen biedt de lage begane grond ruimte aan de vestibule, een kantoor en bergplaats, en de doorrij naar het achterliggende wijn- en likeurpakhuis. De suite van salon en eetkamer beslaan met de keuken de bel-etage. Op de tweede verdieping bevinden zich twee slaapkamers, een zijkamertje en de badkamer.