Burgerhuis in beaux-artsstijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Kardinaal Mercierlei
Locatie Kardinaal Mercierlei 27, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie stad Antwerpen architectuur 20ste eeuw (thematische inventarisatie: 01-01-2015 - 31-12-2019).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis in beaux-artsstijl

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kardinaal Mercierlei met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 04-03-1994.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de heer M. Patry, naar een ontwerp door Louis Van Gastel (gevelinscriptie) uit 1920. Over het oeuvre en de loopbaan van deze architect, actief vanaf omstreeks 1908, is weinig bekend. Slechts een handvol bouwprojecten kon worden geïdentificeerd, waaronder de woning Verspreeuwen uit 1923 aan de van Putlei.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, omvat de rijwoning twee bouwlagen onder een pseudo-mansarde (kunstleien). De lijstgevel heeft vermoedelijk een parement uit witte natuursteen, vandaag overschilderd, op een geblokte plint uit blauwe hardsteen. Asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het brede zijrisaliet, waarvan de penanten medaillons dragen met sterk uitgelengde strikken. Het wordt over de volledige hoogte gemarkeerd door oplopende bow-windows met drielichten, een balustrade op de begane grond en een balkon met consoles en smeedijzeren borstwering op de eerste verdieping, en als bekroning een gebogen dakkapel met vlak omlijste oculus, sluitsteen en gebogen waterlijst. Vlak omlijst rechthoekig portaal en oculus met bloemenguirlande, strik en draperie. Een gekorniste houten kroonlijst op consoles, boven een fries met bloemenguirlandes, vormt de gevelbeëindiging; houten oeil-de-boeuf. De trigliefconsoles met rozet en drop, guirlandes, medaillons, strikken en draperie die het geveldecor uitmaken, zijn ontleend aan de Lodewijk XVI-stijl. Van het houten schrijnwerk zijn enkel de bewerkte inkomdeur en de oculi bewaard.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen biedt de begane grond ruimte aan een suite van salon en eetkamer, met de keuken in de achterbouw. De eerste verdieping telt twee kamers en een zijkamertje, het dakniveau twee mansardes en een zolder.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 961#6361.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2016

Relaties

maakt deel uit van Kardinaal Mercierlei met omgeving

De Merodelei, Kardinaal Mercierlei, Le Grellelei (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.