Burgerhuis in eclectische stijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Kardinaal Mercierlei
Locatie Kardinaal Mercierlei 46, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie stad Antwerpen architectuur 20ste eeuw (thematische inventarisatie: 01-01-2015 - 31-12-2019).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis in eclectische stijl

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kardinaal Mercierlei met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 04-03-1994.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijleclecticisme
Dateringvóór WO I
Betrokken personen

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de heer Bonnivert, naar een ontwerp door de architect Guillaume Rooses (gevelinscriptie) uit 1909.

De woning Bonnivert behoort tot het latere werk van Guillaume Rooses, die destijds al meer dan twee decennia actief was als architect. In het overgrote deel van zijn productie bleef hij al die tijd trouw aan een veeleer conventioneel, klassiek geïnspireerd stijlidioom. Aan de Kardinaal Mercierlei bracht Rooses in dezelfde periode een voornamer burgerhuis en een statig geheel van drie woningen tot stand.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel heeft een parement uit witte natuursteen, op een bewerkte plint uit blauwe hardsteen. Asymmetrisch van opzet en nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op het brede, door drielichten gemarkeerde zijrisaliet. Dit laatste wordt op de eerste verdieping geaccentueerd door een driezijdig balkon met doorgetrokken balustrade en een entablement met meanderfries en gebroken driehoekig fronton, beide op consoles, en op de tweede verdieping door composiete kolommen. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met waterlijst, ontlastingsboog, een diamantkop- of een maskerkopsleutel. Een klassiek hoofdgestel met een gekorniste houten kroon- en tandlijst op klossen en consoles vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters met kleine roeden in het bovenlicht is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies en voetschraper.

De woning beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. In het bouwdossier ontbreken de plattegronden.

Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 956#4557.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2016

Relaties

maakt deel uit van Kardinaal Mercierlei met omgeving

De Merodelei, Kardinaal Mercierlei, Le Grellelei (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.