Gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in klassiek geïnspireerde eclectische stijl, naar een ontwerp door de architect Charles Wuyts uit 1910. De panden werden voor eigen rekening opgetrokken door de Naamlooze Maatschappij "Berchemsche Bouwhandel", een bouwbedrijf, hypotheek- krediet- en spaarkas.

De woning is representatief voor de vroege vastgoedprojecten van de bouw- en hypotheekmaatschappij “Berchemsche Bouwhandel”, waaraan Charles Wuyts sinds de oprichting in 1909 als architect verbonden was. Met zijn drukke decor is de gevelarchitectuur verwant met de in 1909 ontworpen maatschappelijke zetel van de onderneming aan het Frederik de Merodeplein, en de talrijke burger- of opbrengsthuizen die in de jaren vóór de Eerste Wereldoorlog tot stand kwamen. De maatschappij was in de jaren 1910 tot 1930 vooral actief met de bouw van rijwoningen in de wijk Zurenborg, en de gemeenten Berchem en Borgerhout.

Met een gevelbreedte van elk drie traveeën, omvatten de volgens repeterend schema gekoppelde rijwoningen drie bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevels hebben een parement uit witte natuursteen, op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en axiaal van opzet, legt de compositie telkens de klemtoon op de eerste verdieping. Deze wordt gemarkeerd door drielichten en een centraal balkon met consoles en balustrade. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging, opgevangen door uitgelengde hoekpostamenten met kraagsteen. Het linker pand (nummer 60) onderscheidt zich door schijnvoegen en steekboogopeningen met sluitsteen en onderdorpel op de begane grond, een drielicht met pilasters, een entablement, driehoekig fronton en borstweringen met panelen op de eerste verdieping, en rondboogvensters met sluitsteen en onderdorpel op de tweede verdieping. Het rechter pand (nummer 62) heeft rechthoekige muuropeningen met sluitsteen en onderdorpel op de begane grond, een rondboogdrielicht met sluitstenen en entrelacs in de borstwering op de eerste verdieping, en een steekboogdrielicht met sluitsteen en bewerkte borstwering op de tweede verdieping. In beide panden is het houten vensterschrijnwerk met typische roeden integraal bewaard of deels naar oorspronkelijk model vernieuwd; smeedijzeren keldertralies. Smeedijzeren art-deco-inkomdeur uit het interbellum in nummer 60; oorspronkelijke houten inkomdeur en gietijzeren voetschraper op nummer 62.

De identieke plattegronden beantwoorden aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen beslaat de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer, veranda met bovenlicht en overdekt terras de begane grond, geflankeerd door de keuken met pomphuis en wc in de achterbouw. Op de eerste verdieping bevinden zich twee grote slaapkamers in het hoofdvolume, een kleine kamer met annex badkamer in de achterbouw. De tweede verdieping, die twee kamers, een pomphuis en wc omvat, was wellicht bestemd als huurkwartier.