erfgoedobject

Burgerhuis in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
301618
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301618

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1909 gebouwd in opdracht van Charles Van de Wouwer. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel heeft een parement uit geel baksteenmetselwerk in kruisverband, met gebruik van blauwe hardsteen voor de plint en witte natuursteen voor de waterlijsten, hoekblokken, sluitstenen en balkons. Asymmetrisch van opzet en geleed door waterlijsten, legt de compositie de klemtoon op het brede zijrisaliet. Dit laatste wordt op de bovenverdiepingen gemarkeerd een balkon met consoles en een Frans balkon, beide met smeedijzeren leuning. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van steekboogopeningen; friezen van keramiektegels in art-nouveaustijl met leliemotief op de borstweringen van de linker travee. Een gekorniste, kwarthol geprofileerde houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur met glas-in-lood-bovenlicht en de vensters is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies en de gietijzeren voetschraper.

De woning beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. In het bouwdossier ontbreken de plattegronden. De gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht beslaat de begane grond, in de achterbouw geflankeerd door de keuken.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 956#4548.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2016


Relaties

  • Is deel van
    Kardinaal Mercierlei met omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in eclectische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301618 (Geraadpleegd op 12-06-2021)