Burgerhuis in eclectische stijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Kardinaal Mercierlei
Locatie Kardinaal Mercierlei 72, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie stad Antwerpen architectuur 20ste eeuw (thematische inventarisatie: 01-01-2015 - 31-12-2019).

Juridische gevolgen

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kardinaal Mercierlei met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 04-03-1994.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijleclecticisme
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1909 gebouwd in opdracht van luitenant Simon Ludovicus Baekelmans. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Tot het bouwprogramma behoorde een koetshuis met paardenstal achteraan op het perceel.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel heeft een parement uit roomkleurige Silezische brikken in kruisverband, doorspekt met gele en bruin geglazuurde baksteen. Witte natuursteen is gebruikt voor de bewerkte borstweringspanelen, hoekblokken en sluitstenen, blauwe hardsteen voor de plint, waterlijsten en lekdrempels. Axiaal van opzet en geleed door waterlijsten, legt de compositie de klemtoon op de bel-etage. Deze wordt gemarkeerd door een driezijdige houten erker met topstuk. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van steekboogopeningen met diamantkopsleutels en rankwerkfriezen op de borstwering. Een houten kroonlijst en tandlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur met gietijzeren traliewerk en de vensters is bewaard, evenals de gietijzeren voetschraper.

De woning beantwoordt aan de typologie van de bel-etagewoning, ontsloten door een zijdelings ingeplante traphal. Volgens de bouwplannen omvat de begane grond de koetspoort, een ‘kabinet’, de traphal en de keuken, met pomphuis en wc in de achterbouw. De gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda beslaat de bel-etage, achteraan geflankeerd door de badkamer. Op de eerste verdieping bevinden zich twee grote slaapkamers, op de tweede verdieping twee kleinere en een zolder.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 956#4571.

Bron: -

Auteurs: Braeken, Jo

Datum tekst: 2016

Relaties

maakt deel uit van Kardinaal Mercierlei met omgeving

De Merodelei, Kardinaal Mercierlei, Le Grellelei (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.