Burgerhuis in neorégencestijl

Beschrijving

Burgerhuis in neorégencestijl gebouwd in opdracht van de heer Fr. Bonzon, naar een ontwerp door de architect Eugène Geefs uit 1910.

De woning Bonzon behoort tot het rijpe oeuvre van Eugène Geefs, die actief was vanaf omstreeks 1885 tot zijn overlijden in 1925. Omstreeks 1890 realiseerde hij een bescheiden reeks woningen voor de Société Anonyme pour la construction de maisons bourgeoises in de wijk Zurenborg. Tot de belangrijkste vroege werken behoort het verdwenen Tolhuis, dat Geefs samen met Joseph Schadde ontwierp. Uit het decennium vóór de Eerste Wereldoorlog zijn slechts een beperkt aantal burgerhuizen bekend, zonder uitzondering in klassiek geïnspireerde eclectische stijl. Voor twee kastelen in opdracht van de grafelijke familie Moretus Plantin de Bouchout, "Klaverblad" te Wilrijk en "Rodenburg" te Hove, paste de architect op het zelfde moment de neo-Vlaamserenaissance-stijl toe.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel met ingehouden decor, heeft een parement uit witte natuursteen, op een plint uit blauwe hardsteen, Asymmetrisch van opzet, legt de compositie de klemtoon op het brede zijrisaliet. Dit laatste wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met consoles en gebuikte gietijzeren borstwering, en een spiegelboogvenster met waterlijst. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van steekboogopeningen in geprofileerde, kwartholle omlijsting, de inkomdeur met middenkalf en bovenlicht, het benedenvenster met sluitsteen. Een klassiek hoofdgestel met gekorniste houten kroonlijst op consoles vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals het smeedijzeren neorégence-traliewerk van het souterrain en de gietijzeren voetschraper.

In het bouwdossier ontbreken de plattegronden.