Hoogstamboomgaard op helling

Beschrijving

Deze hoogstamboomgaard gelegen langs de Romeinse Kassei is beeldbepalend in het landschap. Het zicht op de boomgaard is esthetisch aantrekkelijk door zijn ligging op een steile helling naast de Romeinse weg. Aan de Romeinse weg is er een toegangshek aanwezig. De boomgaard bestaat uit veel oude bomen met representatieve groeivormen. Door zijn ouderdom is er wel veel uitval en dood hout. Dit draagt echter bij tot de natuurwaarde van de boomgaard. Dit wordt verder versterkt door de aanwezigheid van extensief beheerd grasland (door koeien begraasd) op de steile helling.

Het noordelijke deel van de boomgaard gaat terug tot het eind van de 19de eeuw, de rest is van het begin van de 20ste eeuw. Dit past in de periode van de agrarische geschiedenis waarin de hoogstamboomgaarden in Haspengouw een grote opkomst kenden en grote delen van het landschap zouden beslaan. Ook in de omgeving van de Romeinse weg was dit het geval.

• Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.
  • Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven in 1949-1970, schaal 1:25.000.