erfgoedobject

Hoogstamboomgaard met veekeringshaag

landschappelijk element
ID: 301641   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301641

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze hoogstamboomgaard is voor de eerste keer weergegeven op de topografische kaart van 1871 en maakte deel uit van een cluster boomgaarden in de omgeving van de Romeinse Kassei. Dit past in de periode van de agrarische geschiedenis waarin de hoogstamboomgaarden in Haspengouw een grote opkomst kenden en grote delen van het landschap zouden beslaan. De huidige boomgaard is volledig omgeven door een meidoornhaag en heeft een toegangshek, dit draagt bij aan de ensemblewaarde. De boomgaard bestaat uit verschillende soorten en is niet meer volledig, er is hier en daar uitval van oude bomen.

Deze boomgaard wordt beheerd vanuit natuuroogpunt. Hoogstamboomgaarden hebben immers een hoge ecologische en natuurwaarde, ze zijn een bijzonder aantrekkelijke leefomgeving voor vele plant- en diersoorten. Vooral de combinatie met extensief beheerd grasland is interessant voor de natuur.

  • Topografische kaarten van BelgiĆ«, Eerste editie, Krijgsdepot, uitgegeven in 1865-1880, schaal 1:20.000.

Bron     : -
Auteurs :  De Haan, Aukje
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoogstamboomgaard met veekeringshaag [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301641 (Geraadpleegd op 28-05-2020)