Gemengde hoogstamboomgaard met veekeringshaag

Beschrijving

Deze hoogstamboomgaard met appel- en perelaars is gelegen tussen de Neremstraat en de Weg naar Heks. Deze boomgaard dateert uit de eerste helft van de 20ste eeuw. De inplanting van de bomen houdt rekening met de lokale omstandigheden. Langs de randen van de boomgaard werden perelaars geplant omdat deze soorten beter wind kunnen verdragen. De appelaars bevinden zich in het beschermde middengedeelte. Deze methode geeft een illustratie van de technieken die werden toegepast om de fruitteelt te optimaliseren. De boomgaard bevat daarmee een technische waarde. De boomgaard is vrijwel volledig compleet, er is zeer weinig uitval van bomen wat een gaaf en herkenbaar beeld oplevert. De bomen hebben een representatieve groeivorm en een meidoornhaag bakent de boomgaard af. Dergelijke hagen werden aangeplant om het vee op de boomgaard te houden.

De hoogstamboomgaarden in Haspengouw kennen een hoge belevingswaarde en dragen bij aan de streekdentiteit van het landschap. Hoogstamboomgaarden hebben een hoge ecologische en natuurwaarde, ze zijn een bijzonder aantrekkelijke leefomgeving voor vele plant- en diersoorten. Vooral de combinatie met extensief beheerd grasland is interessant voor de natuur.

• Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.
  • Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven in 1949-1970, schaal 1:25.000.