erfgoedobject

Winkelpand in eclectische stijl

bouwkundig element
ID: 301652   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301652

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelpand in eclectische stijl op de hoek van Boomgaardstraat en Marialei, gebouwd in opdracht van Louis Das, naar een ontwerp door René Dubois uit 1909. Het gebouw behoort tot het vroege oeuvre van de architect, die met name in Berchem actief was van begin jaren 1900 tot omstreeks 1950.

Het afgeschuinde hoekgebouw bestaat uit een hoofdvolume van zes traveeën en drie bouwlagen, en een annex in entresol van één travee en twee bouwlagen, beide onder plat dak. De sobere lijstgevel is opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, geaccentueerd met contrasterende gele en zwarte baksteen voor speklagen en ontlastingsbogen, spaarzaam gebruik van witte natuursteen voor de puilijst en architraaf, diamantkopsleutels, hoekblokken en steigergaten, en blauwe hardsteen voor de plint. Regelmatig van opzet is de opstand opgebouwd uit registers van steekboogvensters en afgewerkt door een gekorniste houten kroonlijst met klossen en tandlijst. Daarbij zijn de drie hoektraveeën als risaliet uitgewerkt, met een extra accent op de afgeschuinde travee door een steekbooglisene op consoles; rondboogvenstertjes geven in de linker travee de traphal aan. Van het het houten schrijnwerk zijn enkel de winkeldeur en –vitrines bewaard.

Volgens de bouwplannen biedt de begane grond ruimte aan een winkel met zijkamer, keuken en magazijn. De bovenverdiepingen omvatten telkens drie kamers, ontsloten door de traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1909#1328.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Winkelpand in eclectische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301652 (Geraadpleegd op 07-12-2019)