Twee opgaande olmen

• is aangeduid als beschermd monument Twee opgaande olmen

Beschrijving

Twee opgaande olmen staan op de wegberm van de Kriktestraat, ten noorden van nummer 41. De twee bomen zijn mogelijk welkomstbomen bij de boerenwoning dat ten zuiden van de bomen staat. Dit gebouw dateert uit 1923, het is mogelijk dat de bomen uit dezelfde periode dateren. Om een leeftijd van 92 jaar te hebben zouden de groeiringen gemiddeld 0,5 cm breed moeten zijn. Voor een solitaire olm zijn dit aannemelijke waarden. Om de exacte leeftijd te kunnen bepalen is dendrochronologisch onderzoek nodig. Op de luchtfoto's van 1959 zijn op dezelfde plaats duidelijk twee alleenstaande opgaande bomen te zien. Op dit moment waren de bomen reeds volwassen.

Het betreft twee opgaande olmen met mooie representatieve groeivormen. Ze zijn beeldbepalend in het straatbeeld. De bomen zijn voor hun soort bij de hoogste, dikste, oudste in de regio. Grote olmen waren ooit zeer typerend voor het Vlaamse landschap. Ten gevolge van de olmenziekte is deze soort uiterst zeldzaam geworden, zeker wat opgaande bomen betreft. Op het moment van de inventarisatie waren deze bomen nog gezond.

De twee bomen staan op een plantafstand van 6,5 m ten opzichte van elkaar. De bomen hebben een omtrek van respectievelijk 287 cm (westelijke boom) en 295 cm (oostelijke boom). De westelijke boom is niet gesnoeid, en heeft een maximale hoogte van 25 m, een takvrije stam van 5 m, de grootste kruindiameter bedraagt 9 m.

De oostelijke boom is recent (september 2015) gesnoeid in functie van een voorzichtige kroonreductie, en meet een nieuwe hoogte van 21 m. De takvrije stam bedraagt 4,5 m, de grootste kruindiameter bedraagt 9 m.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Lokeren, afdeling VI (Daknam), 1923/2.
  • Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, MOW, ATO, Luchtfoto’s van het vroegere ministerie van Openbare Werken (26/08/1959): 25F 6.2027.
  • Informatie verkregen van Paul Durinck (10 november 2015).
  • Informatie verkregen van Koen Smets en Kristof Haneca, dendrochronoloog (20 november 2015).

Auteurs: Vanmaele, Nele

Aanvullende informatie

De zuidoostelijke olm, die eerder werd gesnoeid, is op 14 augustus 2017 omgevallen. Uit de stamschijf genomen op een hoogte van ca. 160 cm kan besloten worden dat de kiemdatum (start van de groei) ergens rond 1916-1915-1914 gesitueerd is. De zwamaantasting laat zich niet meteen zien in het jaarringpatroon. De laatst gevormde jaarringen zijn de minst brede, maar dat is eerder toe te schrijven aan de leeftijdstrend (afnemende breedte met stijgende leeftijd) dan aan een plotse terugval door een aantasting. Wel zijn er een paar smallere ringen te zien in de afgelopen 10-20 jaar. De laatst gevormde ringen zijn nog steeds enkele mm breed.