Serristenvilla met serre

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Overijse
Deelgemeente Overijse
Straat Schavei
Locatie Schavei 45, Overijse (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie bouwkundig erfgoed Overijse (inventarisatie: 25-02-2015 - 31-12-2017).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Bescheiden serristenvilla uit het interbellum met een voortuin afgezet door een ijzeren hekken uit de bouwperiode (?). De woning werd kadastraal geregistreerd in 1929 in eigendom van "druivenkweker" Pierre – Jospeh Willockx- Tersago samen met tien extra serres. De woning is kenmerkend voor de serristenvilla's uit de tweede bloeiperiode van de druiventeelt in de streek en behield zijn verzorgd uitgewerkt schrijnwerk, wat steeds zeldzamer wordt. Links naast de woning staat nog een standaardserre (geknikte vorm) met houten gebint.

Woning van twee bouwlagen onder haaks in elkaar gewerkte, geknikte zadeldaken (pannen). Kenmerkend zijn de combinatie van een lijst- en puntgevel met een portiek in uitgewerkt houtwerk en een erker met bekronend balkon. De korfboogvormige vensters behielden hun oorspronkelijke schrijnwerk met kleinere roedeverdeling bovenaan. De gevel kreeg verder ook nog een decoratieve uitwerking door de combinatie van gele baksteen met rode bakstenen omlopende banden en ontlastingsbogen. Verder werden de erker en het portiek afgezet met een uitgewerkte omlopende kroonlijst. De zijgevels zijn zoals gewoonlijk zeer sober, met links een recentere uitbouw en rechts een eenvoudige erker.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, Afdeling IV (Overijse), 1929/1-7/5.

Bron: -

Auteurs: Verwinnen, Katrien

Datum tekst: 2017

Relaties

maakt deel uit van Schavei

Schavei (Overijse)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.