Boerenarbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Vrijstaande boerenarbeiderswoning aan de hoek met het Boterstraatje. Het gaat om een aanpassing uit 1905 van een bestaande woning, waarvan de kern wellicht opklimt tot 1819 of vroeger. De werken zijn uitgevoerd in opdracht van Jacobus Hoeck-Mareus, daglooner te Zandvliet. Omstreeks 1999 wordt de woning achteraan vergroot in functie van een badkamer.

Dit langshuis, met een gevelbreedte van vier traveeën, is één bouwlaag hoog onder zadeldak met mechanische pannen. Het gaat om een witgeschilderde bakstenen lijstgevel met knipvoeg op een donkergrijs geschilderde, gecementeerde plint. Het geheel bestaat uit een symmetrisch opgevat woonhuis met aan linkerzijde een als risaliet uitgewerkte schuur. De gevel is voorzien van korfboogvormige vensters en een decoratieve invulling, mogelijk in stucwerk, boven de houten latei. Aan weerszijden van de toegangsdeur is een mechanische bel en lantaarn en bovenaan staat het opschrift "1910" te lezen. Het schrijnwerk is bewaard, met uitzondering van de aangepaste poort en meer recent aangebrachte luiken. De witgeschilderde houten kroonlijst van de schuur is nog aanwezig, terwijl deze van het woonhuis vervangen is door een exemplaar in pvc.

• Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Zandvliet, artikelnummer 34.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Zandvliet, 1905/14.