erfgoedobject

Vissershuisje

bouwkundig element
ID
301697
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301697
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vissershuisje uit de eerste helft van de 19de eeuw, ingeplant in een duinpan in de onmiddellijke omgeving van het duinengebied Hoge Bleker te Koksijde en omgeven door loofbomen (populier, abeel en fruitbomen) en sparren. Anno 1971 was dit, naar verluidt, het oudste nog bewaarde vissershuisje van de gemeente Koksijde. De woning werd in de 20ste eeuw verbouwd tot vakantiewoning, deels met behoud van de oorspronkelijke structuur en architecturale elementen. Het duinengebied waarin de woning was gelegen werd bij Koninklijk Besluit van 5 augustus 1960 onteigend door de SV Intercommunale Waterleidingsmaatschappij voor Veurne-Ambacht. In de jaren 1970 (vermoedelijk in 1976) werd het gebouw zonder toestemming afgebroken.

Het betreft een traditionele woning van vissers-keuterboeren die de duinen bewoonden, voor de expansie van het kusttoerisme vanaf het begin van de 20ste eeuw. Het langgestrekte gebouw onder zadeldak (pannen) is oost-west-georiënteerd waarbij de zuidgevel als voorgevel werd beschouwd. Hierdoor bleven de bewoners beschut van de koude noorderwind. De achtergevel was lager dan de voorgevel en aan (vermoedelijk) de oostelijke zijde voorzien van een eenlaagse aanbouw onder lessenaarsdak (pannen). Rechthoekige raam- en deuropeningen. Gewitte gevel op gepikte plint.


Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000278, Koksijde: Vissershuisjes (S.N., 1973).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vissershuisje [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301697 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.