Heihoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Klein Pitsemburghoeve
Provincie Antwerpen
Gemeente Putte
Deelgemeente Putte
Straat Vogelstraat
Locatie Vogelstraat 11, Putte (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Putte (adrescontroles: 16-10-2006 - 16-10-2006).
  • Inventarisatie Putte (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Heihoeve

Deze bescherming is geldig sinds 08-12-2000.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Heihoeve of Klein Pitsemburghoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoeve van 1736 (zie gevelsteen), met gras begroeide voortuin, eertijds eigendom van de commanderie van Pitzemburg (zie wapenschilden in zijgevel).

Imposant woonhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder steil zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) met in de deurtravee gevelsteen "Anno 1736", ten westen lagere aansluitende en latere, verankerde bakstenen stalling van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien).

Verankerde, bakstenen woonhuisgevel met kwartholle, bepleisterde en geprofileerde daklijst op gecementeerde plint. Deels aangepaste en beluikte vensters met bewaarde ontlastingsbogen: eerste travee met lager venster onder ontlastingsbogen (vroeger bolkozijn ?), tweede travee met gedeeltelijk behouden, getralied kruiskozijn, vierde travee met behouden ontlastingssysteem boven later, naar links verschoven 19de-eeuws raam met houten latei, soortgelijk 19de-eeuws raam in laatste travee. Centrale rondboogdeur in beschilderde, zandstenen omlijsting met imposten en sluitsteen onder oculus in beschilderde, zandstenen omlijsting en gevelsteen met datering.

Volledig ingebouwde achtergevel met de resten van een kwarthol geprofileerde, bepleisterde daklijst. Rechter zijpuntgevel met zandstenen hoekblokken, gekalkte banden en sporen van muurvlechtingen van gesinterde steen. Meestal aangepaste rechthoekige vensters, namelijk voormalige kruiskozijnen, met deels bewaarde zandstenen omlijstingen. In top rechthoekig luik en natuurstenen wapenschilden, links met kruis en rechts gekroond (onder meer van commanderie van Pitzemburg?).

Volledig aangepast interieur, onder meer valse plafonds.

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 1997

Relaties

maakt deel uit van Putte

Putte (Putte)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.