Woning De Reu

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning De Reu

Beschrijving

De bungalow in naoorlogs modernisme werd volgens een goedgekeurde bouwaanvraag van 1974 gebouwd naar ontwerp van architecten Prosper Boutchon en Marc De Pape, voor de heer De Reu. Architect Marc De Pape, in 1969 afgestudeerd aan Sint-Lucas Gent, volgde stage bij Prosper Boutchon.

Het pand, op onregelmatig grondplan, is vrij centraal ingeplant op het bouwperceel. De orthogonale volumes van één tot twee bouwlagen hebben een parement in witgeschilderde baksteen op een plint in ‘Scheldesteen mangaan’ (volgens de plannen) onder platte daken, met smalle, zwarte dakrand. Ze worden verlevendigd door in- en uitsprongen en beperkt doorbroken door rechthoekige, functioneel geplaatste muuropeningen (volgens de plannen voorzien van ramen in zwart bewerkt meranti). Opvallende elementen zijn de vooruitspringende, verticale muurdammen die tussen sommige vensteropeningen voorkomen, nog meer benadrukt door een recente, zwarte overschildering.

De voorgevel, gericht op het oosten, maakt een vrij gesloten indruk. Een lange, flauw hellende inkomtrap met diepe treden in blauwe hardsteen leidt naar de centrale voordeur. Deze geeft volgens de plannen toegang tot een L-vormige hal met afzonderlijk toilet. Ten zuiden van de inkom bevinden zich de woonvertrekken in open plan. Dit gedeelte van de woning ligt hoger dan het noordelijke deel van het pand. De keuken aan de straatzijde gaat vooraf aan de centrale eethoek en de zithoek aan de tuinzijde. Een opvallend element gelegen achter de traphal en aansluitend op de zithoek, is de dubbelhoge haardhoek, die voorzien is van een zitkuil. Deze haardhoek vormt het ingesloten hart van de woning.

Ten westen van de hal ligt een traphal, die toegang geeft tot de nachtvleugel boven de garage, ten noorden van de inkom. Het niveauverschil tussen het dag- en nachtgedeelte van de woning gaf de architecten de kans om met splitlevels te werken. De open trap geeft uit op een nachthal, over de volledige diepte van de woning, waarop ten noorden drie slaapkamers aansluiten. De badkamer bevindt zich eveneens op dit niveau, maar is ingeplant aan de tuinzijde, achter de haardhoek.

De huidige toestand van het interieur is niet bekend.

• Archief van het dienstencentrum Mariakerke, bouwaanvragen 1974/MA/79.