Dubbelwoonst De Broe

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dubbelwoonst De Broe

Beschrijving

Deze ruime tweegezinswoning in laat-modernistische stijl werd in 1969 ontworpen door de Aalsterse architect Luk Van den Broeck, voor het architectenbureau Van Severen-Van den Broeck, in opdracht van P. en J. De Broe. Dergelijke groots opgezette villa’s, die qua vormgeving overeenkomsten vertonen met het werk van architectenbureau Konstrukto, komen meerdere malen voor in het werk van deze architect. Van den Broeck ontwierp echter ook meer conventionele constructies.

Beide villa’s zijn ingeplant op vrij diepe, rechthoekige percelen die aan straatzijde noordgericht zijn. Een voortuin met gazon, een oprit in kiezels naar de centrale garages en enkele solitaire bomen gaat de woningen vooraf. Beide woningen hebben ook een rechthoekige, betonnen plantenbak ter hoogte van de inkom.

De strakke, horizontaal belijnde volumes van één bouwlaag hebben een parement in witgeschilderde baksteen onder een plat dak met brede dakoverstek voorzien van een zwarte beplanking. Het geheel maakt aan straatzijde een gesloten indruk, onopvallend doorbroken door rechthoekige muuropeningen. Beide panden worden van elkaar gescheiden door een dubbele garage voorzien van rechthoekige poortopeningen, eveneens voorzien van een zwarte beplanking. Ondanks deze scheiding vertoont het geheel een sterke samenhang.

De straatgevel van nummer 42 is geheel gesloten, op een smal, horizontaal bandvenster onder het dak na. Ter hoogte van de inkom wordt de dakrand nog verder verbreed en gedragen door een slanke, metalen kolom, zodat een overdekt portaal ontstaat.

Een markant element bij de voorgevel van nummer 40 is een haaks op de gevel geplaatste dwarsmuur in witgeschilderde baksteen, die de blik naar de voordeur leidt. Ook hier is de dakoverstek breder ter hoogte van de voordeur, waardoor een overdekt portaal ontstaat. De gevel wordt ten westen van deze dwarsmuur geopend door rechthoekige vensters, die evenwel door de begroeiing van het terrein en de dwarsmuur aan het oog worden onttrokken.

De beide zijgevels waren eveneens vrij gesloten opgevat, de zuidgerichte achtergevels zijn meer opengewerkt, hoewel ook hier het aantal doorbrekingen beperkt is gehouden.

De oorspronkelijke planindeling is bij beide villa’s verschillend. Nummer 40 is opgedeeld in functionele blokken. Het nachtgedeelte bevindt zich volgens de plannen ten noordwesten van de inkomhal, de leefruimtes (woonkamer, eetkamer en gesloten keuken) ten zuidwesten, ten noordoosten is een werkplaats voorzien en ten zuidoosten een bureel.

Bij nummer 42 geeft de inkomhal volgens de plannen uit in een bureau, met het nachtgedeelte aan de oostkant en deels aan de zuidkant van de woning. Keuken, eetkamer en woonkamer met open plan liggen ten zuiden van de inkom, voor een deel omsloten door het nachtgedeelte, wat verklaart waarom de zuidgevel niet volledig is opengewerkt.

Beide woningen werden bij recente verbouwingen uitgebreid, nummer 40 in 2006, nummer 42 in 2008. De huidige toestand van het interieur is niet bekend.

• Dienstencentrum Mariakerke, bouwaanvragen Mariakerke, 1969 MA 130.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 2006/40062 en 2008/402151.