• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Vrijstaand burgerhuis met wintertuin/serre opgetrokken op een nagenoeg driehoekig perceel omstreeks 1910 in opdracht van Mathieu Manisse August, handelsreiziger te Zandvliet. Omstreeks 1928 is de woning achteraan uitgebreid en aan linkerzijde is toen een vrijstaande constructie, wellicht een autobergplaats, opgericht. In 1947 is de woning geheel hersteld, waarschijnlijk ten gevolge van oorlogsschade. De huidige eigenaar liet de woning in 2004-2005 renoveren naar de plannen van architect Johan Rijckaert.

Het betreft een vrijstaande bakstenen woning uitgewerkt met hoekrisaliet, waarin zich de toegang bevindt, bekroond met een houten kroonlijst op klossen onder een leien mansardedak. De gevel is verlevendigd door het gebruik van horizontale banden van gesinterde baksteen ter hoogte van de vensterdorpels op het gelijkvloers. Verdere geleding ontstaat door dubbele banden van witgrijze gevelstenen en een geprofileerde waterlijst in stucwerk.

Bij de recente renovatiewerken is een oude deuropening aan westelijke zijde tot venster omgevormd en achteraan is een oude schouw afgebroken. Tijdens de werken van 2003-2004 zijn de restanten van de oorspronkelijke, met frontons bekroonde dakvensters afgebroken. Het houten schrijnwerk is toen ook integraal vernieuwd. Hierbij is de oorspronkelijke indeling van de brede drieledige ramen verdwenen, maar het gebruik van bovenlichten met kleine roedeverdeling is hernomen. De plint en de leien dakbedekking zijn vervangen. De vrijstaande achterbouw is vergroot en verhoogd.

De voordeur geeft toegang tot een traphal waarrond vóór de verbouwingswerken van 2003-2004 twee eetruimtes, een zitkamer en een studeerkamer waren ingericht. De keuken bevond zich achteraan in de uitbouw van omstreeks 1928. De verdieping was opgedeeld in drie slaapkamers en een badkamer. Tijdens de aanpassingswerken zijn oude interieurelementen zoals schouwmantels en plafondstucwerk verdwenen. Verder zijn bestaande plankenvloeren en bevloering met zeskantige keramiektegels in het woonvertrek vervangen door parketvloeren.

• Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale Legger, Zandvliet, artikelnummers 1427, 1455.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Zandvliet, 1910/14, 1928/23.