Woning met praktijk Soens

Beschrijving

De rijwoning met kinesistenpraktijk die architecten Raman en Schaffrath in 1976 ontwierpen voor het echtpaar Soens valt op in het straatbeeld door de gevelhoge vensterpartij met abstracte vormgeving en opvallend, rood schrijnwerk, die het gevelvlak domineert.

De zuidoostgerichte rijwoning wordt voorafgegaan door een kleine, omhaagde voortuin. Ze telt drie bouwlagen met parement in roodbruine genuanceerde baksteen onder een zadeldak (nok parallel met de straat), gedekt met leien (op de bouwaanvraag zijn rode pannen voorzien). De beide piramidale lichtkoepels op vierkant grondvlak, voorzien op de bouwaanvraag, werden recent vervangen door dakvlakvensters. Het centrale dakvlakvenster bleef behouden.

Het opvallende, centrale geometrisch vormgegeven glasvlak in de voorgevel wordt door rood gelakt metalen schrijnwerk onderverdeeld in rechthoeken, vierkanten en driehoeken. De indeling het schrijnwerk is uitgewerkt zoals op de bouwplannen aangegeven, maar op de plannen wordt meranti als materiaal vermeld. De voordeur in een verdiepte nis op de benedenverdieping links van de gevelhoge vensterpartij is voorzien van schrijnwerk van hetzelfde type.

Volgens de bouwplannen maken de architecten in het interieur gebruik van enkele terugkerende elementen uit hun werk: splitlevels en een vide met dubbele hoogte bij de leefruimte. Het grondplan op de benedenverdieping is gecompartimenteerd, hier is immers aan straatzijde de ‘kineruimte’ ondergebracht, met achteraan nog een wasplaats en een hobbyruimte. De leefruimtes op de eerste verdieping hebben een open plan en staan met een terras en trap in verbinding met de achtertuin. Op de tweede verdieping bevinden zich aan straatzijde een studio en aan tuinzijde de ouderslaapkamer. Opmerkelijk is dat deze laatste één ruimte vormt met de badkamer. Onder het dak zijn tenslotte nog twee slaapkamers voorzien.

De huidige toestand van het interieur is niet bekend.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Mariakerke, 1976 MA 167.