Dorpskom Wakken

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Wakken

Beschrijving

De dorpskom van Wakken situeert zich rond de parochiekerk Sint-Petrus en Sint-Catharina met achterliggend kerkhof en 18de-eeuwse pastorie ter hoogte van het koor. Ten noordoosten van de kerk bevindt zich het kasteel van Wakken toegankelijk via de kasteeldreef met leilinden en omringd door het kasteelpark met vijver en bewaarde schandpaal. De bebouwing in het dorp concentreert zich langs de belangrijkste uitvalswegen vanaf de Wapenplaats en bestaat voornamelijk uit aaneengesloten bebouwing met herenhuizen en burgerwoningen met oude delen die teruggaan tot de 18de eeuw. Omliggende akkers, meersen en weilanden bevatten nog een aantal hoeven.