Hoogstamboomgaard

• is aangeduid als vastgesteld landschappelijk erfgoed Hoogstamboomgaard

• is aangeduid als vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde Hoogstamboomgaard

Beschrijving

Deze hoogstamboomgaard dateert uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Er staan verschillende oude bomen met representatieve groeivormen. De context van het gehucht en de hoeves draagt bij aan de ensemblewaarde. Hoewel deze boomgaard niet heel oud is, past dit wel in de periode van de agrarische geschiedenis waarin de hoogstamboomgaarden in Haspengouw een grote opkomst kenden en grote delen van het landschap zouden beslaan. De huidige boomgaarden zijn nog een restant van een groter areaal boomgaarden.

De hoogstamboomgaarden in Haspengouw kennen een hoge belevingswaarde en dragen bij aan de streekdentiteit van het landschap. De boomgaarden worden nog begraasd wat verder bijdraagt aan de historische waarde. Hoogstamboomgaarden hebben een hoge ecologische en natuurwaarde, ze zijn een bijzonder aantrekkelijke leefomgeving voor vele plant- en diersoorten. Vooral de combinatie met extensief beheerd grasland, wat hier het geval is, is interessant voor de natuur.

• Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.
  • Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven in 1949-1970, schaal 1:25.000.