• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Langs de Spaansemolenstraat concentreert zich de voornaamste bebouwing van het dorp Zandvliet. Lage dorpswoningen en panden met een oudere kern worden afgewisseld met burgerhuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Deze half vrijstaande woning met garage en voortuin is van deze laatste categorie een gaaf bewaard voorbeeld. Het pand is opgetrokken in opdracht van de familie Gabriëls omstreeks 1901.

Het betreft een dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen). Er is een voortuin die omheind is met bewaard smeedijzeren hek op lage bakstenen onderbouw. De onversierde bakstenen lijstgevel met hardstenen plint, is voorzien van licht getoogde vensters met gebruik van hardsteen voor de aanzetstukken en sluitstenen. Deze laatsten zijn uitgewerkt als diamantkoppen. De gevel lijkt oorspronkelijk voorzien van lisenen, afgedekt met een bewaard gebleven platte tandfries, waarboven een houten kroonlijst op klossen.

Ter hoogte van de begane grond is het oude vensterschrijnwerk behouden, terwijl dit op de verdieping vervangen is. Verder is ook de versierde paneeldeur in neo-Vlaamserenaissance-stijl nog aanwezig. Het bovenpaneel heeft een voluutvormige afdekking, met onderaan wellicht opgevulde guttae. De deur is voorzien van een platte kruk met rozetten en bewaarde versierde brievengleuf. Het hekwerk aan de straat bestaat uit samengestelde gietijzeren vormstukken met onder meer bolvormige bekroningen.

De aanpalende garage bezit nog de oude ijzeren latei met bloemmotief, zij het onder nieuwe houten kroonlijst en met vervangen poort. De zijgevel is gecementeerd in simili-natuursteen.

• Foto’s verstrekt door Willy Van Hees (1 juli 2015).
  • Gegevens verstrekt door Yannick Schepers, medewerker http://www.zandvlietdorp.be (22 juli 2015).