• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Eenvoudige dorpswoning, wellicht opgetrokken omstreeks 1878 in opdracht van Jacob Snacken-Van Beringhen.

De familie Snacken was reeds omstreeks 1819 eigenaar van twee percelen aan de Spaansemolenstraat, huidige nummers 15 en 16. Deze zijn wellicht rond 1852 in eigendom gekomen van Henri Jacob Snacken-Van Beringhen, gemeentesecretaris te Zandvliet. Omstreeks 1876 verkocht hij het aanpalende perceel, waarop toen het nieuwe gemeentehuis is gebouwd en waarbij een deel van de tuin van nummer 15 is verworven. Volgens kadastrale gegevens zijn beide panden vóór 1878 vergroot en wellicht verkregen nummers 15 en 16 in die periode beide hun huidige uitzicht.

Het betreft een diephuis van twee traveeën onder zadeldak. De wit geschilderde puntgevel is voorzien van licht getoogde openingen waarvan vensters en toegangsdeur met bovenlicht. Het uitzicht is gewijzigd na 1945, waarbij de oude windveer en geprofileerde kordonlijst verdwenen zijn. Ter hoogte van de verdieping zijn wel nog restanten van de oorspronkelijke afboording in stucwerk bewaard. Ook de oude strokendeur en het vensterschrijnwerk, met schuiframen op het gelijkvloers, zijn heden vervangen. Het oude pannendak is vervangen door kunstleien.

• Beeldbank Haven van Antwerpen, GHA008000361.
  • Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, Dia’s, Zandvliet, 2.