Burgerhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van juffrouw E. Buquoi, naar een ontwerp door de architect Alphonse Pauwels uit 1923.

De woning Buquoi behoort tot het late oeuvre van Alphonse Pauwels, die in Antwerpen als architect actief was in de periode van 1895 tot begin jaren 1930. Omstreeks de eeuwwisseling tekende hij voor een groot aantal burgerhuizen in de heersende neoclassicistische stijl, met name in de wijken Zuid en Stuivenberg. De belangrijkste realisatie uit zijn latere carrière is de bioscoop "Roma" uit 1927 in zijn woonplaats Borgerhout, een ontwerp in art-decostijl.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel onderscheidt zich door een parement uit witte natuursteen of simili, op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en het klassieke hoofdgestel met gecanneleerde fries en houten kroonlijst, beantwoordt de gevelcomposities aan een axiaal opzet. De eerste verdieping wordt gemarkeerd door een bow-window, met een halfrond smeedijzeren balkon als bekroning. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen. De houten inkomdeur met bovenlicht is bewaard.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. De gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht beslaat de begane grond, geflankeerd door de keuken en wc in de achterbouw. Op de eerste en tweede verdieping bevinden zich een voor- en achterkamer in het hoofdvolume, en een bad- of achterkamer in de achterbouw; het dakniveau herbergt drie mansardes.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1923#15518.