Modernistische meergezinswoning

Beschrijving

Modernistische meergezinswoning, voor eigen rekening gebouwd door de architect Jan Karel Cappendijck, naar een ontwerp uit 1934. Behalve dit pand, konden Van Cappendijck tot op heden slechts twee realisaties worden teruggevonden: een burgerhuis in art-decostijl uit 1931 Stanislas Leclefstraat 15, en een sterk verwant, modernistisch appartementsgebouw uit 1936 Sint-Hubertusstraat 3, beide te Berchem.

Met een gevelbreedte van 9 m omvat het gebouw drie bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel heeft een parement uit geel baksteenmetselwerk van het Belvédère-type met schaduwvoegen, en een bekleding van witte natuursteen voor de plint. Een nadrukkelijk horizontale gelaagdheid, een getrapt profiel en een plastische volumewerking kenmerken de asymmetrische compositie van het gevelfront. Daarbij bepalen een brede erkerpartij, inspringende band- en hoekramen, en een rollaag als daklijst de overkragende bovenbouw. In de pui wordt het inkomportaal geaccentueerd door een gestrekte betonluifel, deels afgeronde, deels met zwarte tegels beklede dagkanten, en een zijlicht met geometrisch glas-in-loodraam; een getrapt kordon belijnt de vensters. Van het schrijnwerk is enkel de houten inkomdeur met typische smeedijzeren tralie bewaard.

Het gebouw omvat drie bescheiden flats met eenzelfde plattegrond, ontsloten door de gemeenschappelijke inkom- en traphal. Deze bestaan volgens de bouwplannen uit een suite van salon en eetkamer in de rechterflank, geflankeerd door de keuken, het inkomhalletje, de badkamer en de slaapkamer. De flat op de tweede verdieping beschikt over een extra kamertje ter hoogte van de traphal.