Grafteken familie De Jongh-De Nys

Beschrijving

Dit grafteken voor geneesheer Cornelius Henricus De Jongh (1780-1848), zijn vrouw Isabella De Nys (1787-1860) en hun kinderen is gebouwd tegen de noordgevel van de Sint-Gertrudiskerk.

Het gaat om een hardstenen grafteken in (neo)classicistische stijl op een bakstenen fundering. De basis is een zerk met grootkruis in halfreliëf. Tegen de kerkmuur is een portiek met gebroken fronton liggend op twee pilasters als omlijsting van de witmarmeren plaat met de namen van de overleden familieleden. Tussen hardstenen paaltjes is een afsluiting geplaatst, wellicht bestaande uit gebronzeerde metalen staven. Deze zijn versierd met gestileerde acanthusbladeren refererend aan een empire/klassieke stijl.

• Informatie verkregen van Petra Maclot (27 augustus 2018).

Auteurs: Van den Borne, Steven; Van Severen, Elke