• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Deze vrijstaande dorpswoning met poort is opgetrokken omstreeks 1907 in opdracht van Eduard-Benedictus Van den Borsch-Cordemans, doctoor te Zandvliet. In het binnengebied, dat van oudsher toegankelijk is vanuit de Walenhoek, is omstreeks 1933 een stal gebouwd ter vervanging van een oudere remisie.

Het gaat om een dubbelhuis, met een gevelbreedte van drie traveeën en een hoogte van twee bouwlagen onder zadeldak. Het betreft een bakstenen lijstgevel met hardstenen plint en licht getoogde vensters onder een houten kroonlijst op klossen. De gevel is verlevendigd door het gebruik van polychromie van rode en gele baksteen voor ontlastingsbogen, hoeklisenen en fries met kruismotief. De vensters zijn voorzien van hardstenen dorpels en geprofileerde borstweringen. De voordeur bezit een hardstenen trede en de oorspronkelijke heden beige geschilderde paneeldeur is voorzien van geajoureerd traliewerk met rozetten en aan rechterzijde nog de oude voetschraper. Verder is het oude pannendak bewaard gebleven met recente inbreng van dakvlaklichten. In de westelijke zijgevel zijn nog oude muurankers te bemerken.

• Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Zandvliet, artikelnummer 1899.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Zandvliet, 1907/8.