Villa Cools

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Cools

Beschrijving

Voor de postmodernistische villa van de heer en mevrouw Cools maakte architect Johan Raman in 1985 twee bouwdossiers op. Een ontwerp met inpandige garage leidde om onbekende reden niet tot een vergunning. Een tweede aanvraag met een vergelijkbaar ontwerp, maar met afzonderlijke garage, werd wel vergund.

De woning is ingeplant aan de noordoostkant van een ruim, rechthoekig perceel op de hoek van de Dosweg en de Slingerstraat, dat aan de kant van de Dosweg op het zuidoosten is gericht. De tuin bevindt zich ten zuidwesten van de woning, aan de kant van de Slingerstraat.

Het hoofdvolume van de villa, opgetrokken op een vierkante plattegrond, telt twee bouwlagen onder een tentdak gedekt met rode pannen, voorzien van een brede, rood geschilderde dakoverstek en met een centrale lantaarn op vierkant grondplan. Het kenmerkende, gestreepte gevelparement met een afwisseling van okergele en paarsrode baksteen maakt van het pand nog steeds een opvallende verschijning in het straatbeeld.

De gevels zijn grotendeels symmetrisch opgevat. De gevels gericht op het zuidoosten, noordwesten en noordoosten tellen telkens drie traveeën, gescheiden door pilasters in baksteen en doorbroken door rechthoekige muuropeningen, volgens de plannen voorzien van houten schrijnwerk of ingevuld met glasbouwstenen. Zo heeft de noordoostelijke ‘opritgevel’ een middenrisaliet, grotendeels voorzien van glasbouwstenen en uitlopend op een dakkapel. Bij de noordwestgevel is de volledige benedenverdieping ingevuld met glasbouwstenen. De opbouw van de zuidwestgevel aan de kant van de tuin is complexer. Hier is een opmerkelijke, ruime, opengewerkte en van trappen voorziene erker van twee verdiepingen voorzien, met in het verlengde ervan een rechthoekige waterpartij in de tuin.

De inkom van de villa bevindt zich centraal in de zuidoostgevel. De indeling van de ruimtes is per verdieping bijna perfect axiaal symmetrisch. Volgens de plannen geeft een sas toegang tot een centrale hal met een trap ten noordoosten. Er zijn op de benedenverdieping vier vertrekken op de vier hoeken van de woning, drie slaapkamers en de badkamer. De leefruimtes zijn op de verdieping gebracht. Living, ‘tussenliving’ en eethoek, in open verbinding met elkaar zijn gegroepeerd langs de zuidwestgevel. Via de opengewerkte erker staan deze kamers in verbinding met de tuin. Op deze verdieping bevinden zich verder de keuken en een bergruimte. Onder het dak bevindt zich nog een studio en bergruimte. Op foto’s van de bouwperiode is te zien dat de houten dakstructuur open is gelaten, wat voor een extra ruimtelijkheid zorgt. De huidige toestand van het interieur is niet bekend.

Het gebruik van symmetrie in gevels en plan en het opvallende, gestreepte parement sluiten aan bij de postmodernistische tendens om terug te grijpen naar oudere architectuurvormen en te streven naar monumentaliteit, ook geïllustreerd door het gebruik van de monumentale erker. Hierdoor lijkt de villa Cools een postmoderne interpretatie van een Palladiaanse villa. De woning is in dit opzicht vergelijkbaar met landhuis De Mol in Kortrijk, een realisatie van Paul Robbrecht en Hilde Daem uit 1979-1983.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 85-0787 en 85-0989.
  • DE KOONING M. (red.) 1988: Architectuur als buur, panorama van Gent en omstreken 1968-88, Turnhout, 169.

Auteurs: De Houwer, Veerle