Woning Strumane

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Strumane

Beschrijving

De goed bewaarde, vrijstaande woning in brutalistische stijl naar ontwerp van de architecten Raman en Schaffrath werd gebouwd voor rekening van de heer en mevrouw Strumane, conform een in 1976 goedgekeurde bouwaanvraag.

De woning met onregelmatig grondplan is vrij centraal ingeplant op het rechthoekige bouwperceel dat aan straatzijde zuidgericht is. Ze wordt voorafgegaan door een omhaagde, beboomde voortuin, die haar deels aan het zicht onttrekt. Het pand telt drie bouwlagen en een souterrain en is in wezen opgebouwd uit een stapeling van orthogonale volumes die naar boven toe trapsgewijze versmallen en die voorzien zijn van platte daken en dakterrassen. Het parement, opgebouwd uit een combinatie van baksteen en zichtbeton en deels afgewerkt met houten beplanking, wordt doorbroken door strategisch geplaatste rechthoekige muuropeningen, voorzien van stalen schrijnwerk. Vermits de straatgevel op het zuiden is georiënteerd heeft deze een meer open karakter dan wat gebruikelijk was bij de werken van deze architecten. Door de stapeling van eerder massief aandoende orthogonale volumes en het zichtbare materiaalgebruik sluit de woning aan bij het brutalisme.

De toegang tot de woning bevindt zich in de westelijke zijgevel. De inkomhal heeft uit op een centrale, deels open traphal, waarop drie blokken aansluiten: twee blokken op een rechthoekig grondplan ten noorden en ten oosten en één blok op een vierkant grondplan ten zuiden. Het gebruik van splitlevels zorgt voor hoogteverschillen per bouwlaag en een dynamische interactie tussen de verschillende ruimtes, die zich als het ware schroefvormig ontwikkelen vanuit de traphal, een concept dat de architecten ook gebruikten bij de woning Haeck uit 1969 in Waregem. Op het niveau van de benedenverdieping bevinden zich in het noordelijke blok de drie kinderslaapkamers en een badcel, in het oostelijke blok de zitruimte en aan straatzijde in het zuidelijke de keuken. Op de eerste verdieping bevinden zich boven de kinderslaapkamers de leefruimte, boven de zitruimte de slaapkamer van de ouders en boven de keuken een badkamer. Op de tweede verdieping bevindt zich boven een deel van de leefruimte nog een studio. Zoals bij andere woningen van Raman en Schaffrath het geval is, brengt een vide van twee verdiepingen hoog boven de leefruimte licht tot in de kern van de woning. Het betonnen haardvolume in deze ruimte is een bijzonder indrukwekkend exemplaar, dat bij uitstek sculpturaal is opgevat en dat eveneens doorloopt over de twee verdiepingen. Het goed bewaarde interieur behoudt tal van oorspronkelijke elementen, zoals de keuken, de badkamer en ingebouwde kasten naar ontwerp van de architecten, trapleuningen opgebouwd uit rood gelakte buizen, vloeren in rechthoekige splijttegels en vloer- en wandafwerking in zichtbeton en witgeschilderde baksteen.

• Dienstencentrum Mariakerke, Bouwaanvragen Mariakerke, 1976 MA 115.
  • RAMAN J. s.d.: Fotoboek 1974 Mariakerke [online], http://users.skynet.be/joencie/vrij_fotoboek.html (geraadpleegd op 5 augustus 2019).
  • DE HOUWER V., DEPUYDT K. & VERHELST J. 2015: Plaatsbezoek woning Strumane (Gent) (plaatsbezoek op 4 juni 2015).

Auteurs: De Houwer, Veerle