Woning Sackesijn

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Sackesijn

Beschrijving

Bescheiden villa in expo-stijl, volgens goedgekeurde bouwaanvraag van 23 april 1958 ontworpen door architect Prosper Boutchon, in opdracht van Jozef Sackesijn. Een eerdere, eveneens goedgekeurde bouwaanvraag uit 1957 werd om onduidelijke redenen niet uitgevoerd.

Het pand is ingeplant op een omhaagd bouwperceel op de hoek van de Albrecht Dürerlaan en de Unescolaan. Aan de kant van de Unescolaan, de zuidkant, wordt het voorafgegaan door een diepe voortuin met pad naar de voordeur. De villa heeft een bijna rechthoekig grondplan en is opgebouwd uit twee afzonderlijke volumes met verschillende hoogte. Het eerste telt één bouwlaag met parement in bruine baksteen op een plint van breuksteen en is voorzien van een uitkragend vlinderdak met nok parallel met de Unescolaan. Het tweede volume met souterrain staak haaks op het eerste en heeft een bakstenen parement, momenteel blauw geschilderd (oorspronkelijk wit), op een bepleisterde, zwarte plint en is eveneens voorzien van een uitkragend vlinderdak, met nok loodrecht op de Unescolaan. Bepaalde geveldelen onder de dakrand en rond de rechthoekige, gekoppelde vensterpartijen zijn bij beide volumes afgewerkt met verticale houten beplanking. Het schrijnwerk, volgens de plannen in ‘rnd vernist’ werd vermoedelijk vervangen of in elk geval met gewijzigde indeling uitgevoerd en geschilderd. De voordeur kreeg een geometrische beschildering in wit en blauw, waarin de driehoekige deurklink met sculpturaal motief (bas-reliëf van een hoofd) een opvallende plaats inneemt.

De voordeur geeft onmiddellijk toegang tot de leefruimte, met in het eerste volume de living annex eethoek en de afgescheiden keuken met bewaarde, houten doorgeefwand. Een trapje aan de westkant van de living leidt naar een hoger gelegen ruimte in het tweede volume, die op het plan is aangeduid als ‘zitje’ en die in een open verbinding staat met de living, wat een interessante ruimtewerking oplevert. De rest van het tweede volume wordt volgens de plannen ingenomen door twee slaapkamers, de badkamer en de naaikamer. In het souterrain bevonden zich volgens de plannen de garage en enkele nutsruimten. In 1976 werd achteraan dit volume nog een afzonderlijke garage bijgebouwd, eveneens naar ontwerp van Prosper Boutchon. De oorspronkelijke garage werd dan omgevormd tot hobbyplaats. De indeling van de leefruimtes van de villa bleef bewaard, de toestand van de rest van het interieur is niet bekend.

• Dienstencentrum Mariakerke, bouwaanvragen Mariakerke, 1976 MA 147.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Mariakerke, doos 49, 1957-025, doos 53, 1958-025.