Tweegezinswoning ontworpen door D. Craet

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Sint-Denijs-Westrem
Straat Armand Bourdonlaan
Locatie Armand Bourdonlaan 3-5, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Gent 20ste-eeuwse architectuur (thematische inventarisatie: 01-01-2015 - 01-01-2019).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Typologiemeergezinswoningen
Stijlmodernisme
Dateringna WO II
Betrokken personen

Beschrijving

Tweegezinswoning, gebouwd naar ontwerp van de Gentse architect Daniël Craet en deel uitmakend van een ensemble woningen door deze architect ontworpen aan de Armand Bourdonlaan in deelgemeente Sint-Denijs-Westrem. Beide woningen kwamen tot stand volgens bouwaanvragen van 1962, respectievelijk in opdracht van Van Quaquebeke en De Geest.

De twee moderne woningen vormen representatieve voorbeelden van de architectuurstijl van Craet en het modernisme in navolging van de expo-stijl. Ze zijn gegroepeerd tot een asymmetrische compositie onder hellende, verspringende daken, volgens de bouwplannen afgewerkt met roofing en leisteenslag. Strakke schouwvolumes markeren de dakhellingen en houten kroonlijsten beëindigen de gevels. De bakstenen gevels zijn conform de eenheid van de wijk wit geschilderd, waardoor ze contrasteren met de donker geschilderde plint en het overwegend metalen schrijnwerk van vensters en deuren. De tweelaagse woningen vertalen door de schikking van de rechthoekige en vierkante vensters beide een dynamische planindeling met vier of vijf split-levels, waarbij de garages centraal en halfondergronds gesitueerd zijn. De relatie tot de omgeving wordt versterkt door de aanwezigheid van balkons op de bovenverdieping.

Volgens de bouwplannen omvat het niveau met garage bij nummer 3 eveneens het toilet en bij nummer 5 een hobbyruimte. In beide gevallen leidt een trap vervolgens tot het hoger gelegen niveau met hal met vestiaire, eventueel een tussenliggend sas, die leidt tot een leefruimte met zit- en eetkamer, telkens gesitueerd in de uiterste travee. De keuken kijkt uit op de achtertuin en is gescheiden van de leefkamer door een kastenwand. Nummer 3 beschikt bovendien over een bureau aan de linkerzijde van de inkomhal. Op het volgende tussenniveau zijn telkens twee slaapkamers ondergebracht boven de garage. Het vierde niveau omvat één of meerdere slaapkamers, evenals een badkamer, toilet, naaikamer en bergruimte. Nummer 5 beschikt nog over een vijfde niveau in de garagetravee, voorzien als bureel en archief- en bibliotheekruimte. Deze woning bewaart anno 2017 vaste interieurelementen ontworpen door de architect, zoals ingebouwde kasten en de keuken, die getuigen van een heel eenvoudige en functionele interieuraankleding.

  • Dienstencentrum Zwijnaarde, Bouwdossiers Sint-Denijs-Westrem, 777/62 (nummer 5) en 779/62 (nummer 3).
  • Mondelinge informatie verkregen van een eigenaar (9 mei 2017).

Bron: -

Auteurs: Verhelst, Julie

Datum tekst: 2017

Relaties

maakt deel uit van Ensemble bungalows ontworpen door D. Craet

Armand Bourdonlaan 2-10, 3-7 (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.