Villa ontworpen door D. Craet

Beschrijving

Villa ontworpen door de Gentse architect Daniël Craet in opdracht van R. Dessomviele, volgens een bouwaanvraag van 1961. De villa maakt deel uit van een ensemble woningen dat deze architect ontwierp aan de Armand Bourdonlaan in Sint-Denijs-Westrem bij Gent.

Deze functionele, moderne woning vertaalt de architecturale principes van Craet, zoals een grote aandacht voor oriëntatie en maximale bezonning, een logische vertaling van de planindeling aan de buitenzijde, evenals een aandacht voor inpassing in de omgeving, in dit geval aansluitend bij de andere woningen in haar vorm en materiaalgebruik, evenals inspelend op de specifieke kenmerken van het hoekperceel. Het perceel bezit immers een lager gelegen zone, waardoor de villa is opgevat als een asymmetrisch volume met inwendig drie split-levels, meer bepaald een halfondergronds niveau met garage, het daggedeelte op tuinniveau en het nachtgedeelte op een verhoogd niveau boven de garages. Door het situeren van de toegangsdeur in de noordelijke gevel, bezitten de leef- en slaapkamers aan de zuidzijde een ideale bezonning en een ruim zicht op de omliggende tuin en de straat, zonder inkijk mogelijk te maken.

Witgeschilderde bakstenen villa onder een hellend plat dak, afgelijnd door een donker geschilderde houten kroonlijst. De naar het zuiden georiënteerde straatgevel is gevat tussen vooruitspringende zijgevels, terwijl de noordwestelijke hoek van het volume gemarkeerd wordt door een strak uitgewerkt schouwvolume, dat verbonden is met de schouw in de living en eveneens dienst doet als buitenbarbecue. Rechthoekige vensters met deels bewaard metalen schrijnwerk openen de gevels naar de straat, waarbij het hoogste niveau volledig is opengewerkt met een vensterpartij, voorafgegaan door een balkon met ijzeren afsluiting.

Het grondplan omvat volgens de bouwplannen op het laagste niveau een ruime garage, bergruimtes, kelders voor wijn en verwarming, evenals een hobbyruimte. Via dit niveau leidt een trap tot de inkomhal op tuinniveau. Op de hal geven naast een vestiaire en toilet, ook de woonkamer, keuken en eetplaats uit. Laatstgenoemde ruimtes zijn verbonden met elkaar via schuifdeuren. Boven de garages bevindt zich het nachtgedeelte. Aan de straatzijde bevinden zich drie slaapkamers, die alle uitgeven op het balkon en zo met elkaar verbonden zijn. Twee slaapkamers zijn opgevat als kleine studio's met een zetelbed. Een lavabo is ingewerkt in de tussenwand, die verder bestaat uit ingemaakte kasten. De aanpalende kamer is groter en was voorzien als slaapkamer voor de ouders. Aan de achterzijde van de woning was nog een vierde slaapkamer voorzien met aansluitende toiletruimte, die ook dienst kon doen als bureau. Daarnaast bevindt zich de badkamer en een toilet.

• Dienstencentrum Zwijnaarde, Bouwdossiers Sint-Denijs-Westrem, 668/61.
  • S.N. 1964: Villa à Westrem St. Denis. Architecte: D. Craet, Architecture 64.57, 482-483.