Grenspaal nummer 261

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grenspaal nummer 261

Beschrijving

Deze grenspaal met volgnummer 261 staat in het verlengde van de Kalmthoutsebaan, aan de Scheidreef en ter hoogte van de Asberg. De paal is opgericht in functie van de officiële vastlegging van de grens tussen België en Nederland in het verdrag van Maastricht op 8 augustus 1843. In 1893 is de constructie één meter verplaatst omdat ze niet op de juiste locatie stond. In 1990 was de grenspaal een tijdje weg, maar werd later teruggeplaatst. Er zijn verder nog twee exemplaren geplaatst op de grens met het Nederlandse Putte namelijk nummer 260, aan de Putsebaan, en nummer 262, net ten noorden van de kruising van de Scheidreef en de Grote Stoppelbergen. Daarnaast staat er nog één aan de Antwerpsebaan en de grens met Ossendrecht, namelijk nummer 263. De palen moesten aan Nederlandse zijde worden opgericht en dit op een rechte lijn. Er waren twee soorten grenspalen: ijzeren en hardstenen. Jaarlijks wordt een grensschouwing uitgevoerd ter controle.

Het betreft een gietijzeren paal, die in zijn geheel gegoten is, met een totale lengte van 247 centimeter en een achtkantig onderdeel (100 x 42 x 42 centimeter) waarvan 60 centimeter onder de grond. Van deze 60 centimeter is er twee derde in de bakstenen fundering gemetseld. Het kegelvormig gedeelte dat op het achtkantig onderstuk staat is 130 centimeter hoog. In 1990 is deze vervangen door een grote blok beton als voetstuk. Het geheel is bekroond met 17 centimeter hoge gestileerde dennenkegel, waarvan het huidige exemplaar een vervanging is van na 2010. Het totale gewicht bedraagt 372 kilogram.

Op de grenspalen zijn aangebracht: het jaartal 1843, een volgnummer, en de wapenschilden van de België en Nederland, gekeerd naar de zijde van het betreffende land. De paal zelf is lichtgrijs geschilderd, terwijl de opschriften en onderbouw in het zwart zijn uitgewerkt.

• Provinciearchief Antwerpen, 597, nummer 233.
  • GEERTS G. 1989: Een grens door het Hertogdom Brabant en de Nederlanden, Polderheem 24.1, 3-11.