Bunker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunker

Beschrijving

Deze begroeide bunker is samen met het exemplaar aan de dijk van de Conterscherp opgericht in 1917. Ze maken deel uit van artilleriestelling K2, die samen met drie andere stellingen te Zandvliet door de Duitsers is gebouwd om eventueel de aanvallende Britse vloot op de Schelde onder vuur te kunnen nemen. Ter bevoorrading van deze stellingen was de spoorlijn die bij het fort van Stabroek eindigde, doorgetrokken tot Zandvliet. Tussen de bunkers waren loopgraven die met hout gestut werden. Drie grote bunkers bevonden zich in de boomgaard van het heden verdwenen Lindenhof ten noorden van de Zuidhavendijk. Ook één van de oorspronkelijk drie bunkers, gelegen achter het huis van de Zandvlietse Dorpstraat 55, is nog aanwezig.

Vrijstaande bunker uit gewapend beton met grondplan van circa 6,5 x 6,5 meter. Het bouwprogramma volgde wellicht het gangbare stramien: een fundering die zich boven de waterspiegel bevindt, een vloerdikte van 0,50 meter en muren tot 1 meter dik. Sommige bunkers waren voorzien van een buitenbekleding uit straatkeien, anderen hadden een puntig afgewerkt bovenvlak.

• Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, Dia’s, Zandvliet, 1.
  • HAVERMANS R. s.d.: De Duitse werken van 1917 in de polder. (Bron: DAN: Informatiemap Berendrecht/Nicasius De Keyser/Zandvliet).
  • HAVERMANS R. 1971: Militaire Werken in Polder en Kempen benoorden Antwerpen, Calmthoutania, XXIII (1-2), 35.
  • VERMEIREN H. 2000: Wereldoorlog 1914-1918 in onze polderdorpen. De Duitse verdedigingslinie van 1917, Polderheem 35.1, 66-71.

Auteurs: Van den Borne, Steven; Van Severen, Elke