erfgoedobject

Villa Brutsaert

bouwkundig element
ID
301768
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301768

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Brutsaert
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Modernistische villa naar ontwerp van Piet Van Besien, volgens een goedgekeurde bouwaanvraag van 19 september 1972 opgetrokken voor R. Brutsaert.

De villa op onregelmatig grondplan is licht excentrisch ingeplant op het bouwterrein dat aan de straatzijde op het noordwesten georiënteerd is. Het volume, dat in hoogte varieert van één tot twee bouwlagen, heeft een parement in witgeschilderde baksteen en een zadeldak bedekt met zwarte kunstleien. De gevels worden doorbroken door functioneel geplaatste drie- en rechthoekige openingen en verlevendigd door in- en uitzwenkingen, die een veruitwendiging zijn van de dynamische, ruim opgezette planindeling. Uiterst rechts aan straatzijde sluit op de voorgevel een kleine, ommuurde waterpartij op onregelmatig grondplan aan.

De voordeur bevindt zich rechts van het midden van de voorgevel. Volgens de plannen geeft ze toegang tot een ruime inkomhal met spiltrap naar de verdieping. Ten westen van de inkomhal zijn de leefruimtes gegroepeerd, in open verbinding met elkaar. De ruime, gesloten keuken bevindt zich ten zuiden van de inkomhal. Ten oosten van de inkomhal zijn vestiaire, toilet, enkele nutsruimtes en de garage voorzien. De slaapkamers, badkamer en gastenkamer bevinden zich op de verdieping boven de inkomhal, keuken en leefruimtes. De ruimte op de verdieping boven de garage is op de plannen als leslokaal ingetekend, met aansluitend een bureel.

De huidige indeling van het interieur is niet bekend.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Zwijnaarde, 1972/ZW/1212.

Auteurs: De Houwer, Veerle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Brutsaert [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301768 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.