Eenheidsbebouwing van burgerhuis en herberg

Beschrijving

Respectievelijk een burgerhuis (nummer 41), en een eenheidsbebouwing in aansluitende neoclassicistische bouwtrant op de hoek bij de Surmont de Volsbergestraat oorspronkelijk met herberg (nummer 43), winkelherberg (voorheen Surmont de Volsbergestraat nummer 1, later samengevoegd met nummer 43), en tussenliggende inrijpoort naar binnenkoer met stal; naar ontwerp van architect A. Leclercq (Ieper) van 1924 en als het ware de pendant vormend van het schuin ertegenover gelegen hoekpand nummer 43/Cartonstraat, nummers 1-3. Nummer 43 en nummer 1 thans respectievelijk winkel en burgerhuis. Bouwaanvraag van het eenheidsontwerp met vermelding "Heropbouw van 't Klein Yper" verwijzend naar de zetel van het Rollegemse tot in 1794 gevestigd in het hoekpand. Als leengoed dat een gedeelte van de Diksmuidsestraat besloeg, viel het Rollegemse niet onder het bestuur van de stad Ieper; het maakte een afzonderlijk doch wezenlijk deel uit van de stad en werd daarom "klein Ieper" genoemd.

Twee bouwlagen; respectievelijk enkelhuis van drie traveeën en hoekpand van drie traveeën + acht traveeën, onder mansardedak (nokrichtingen parallel aan respectievelijk straten, leien, mechanische pannen). Lijstgevels van gele baksteen op arduinen sokkel of plint van Atrechtse zandsteen. Alternerende geblokte uitwerking voor begane grond of bovenverdieping van onder meer de risalieten nog geaccentueerd door middel van een driehoekige frontonbekroning of dakkapellen met fronton en vleugelstukken, en voor de pilasters op de tweede bouwlaag van nummer 41. Borstweringen met panelen, getoogde vensters en deuren onder meer met sluitsteen; kruisramen met kleine roedeverdeling in het bovenvak. Korfbogige koetspoort met radvormig bovenlicht. Nummer 43: verbouwde begane grond onder meer met afgeschuinde hoek- en deurtravee onder overstek.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine