Japanse honingboom bij Wit Kasteel

Beschrijving

Bij de zuid-oostgevel van het Wit Kasteel staat een oude Japanse honingboom. Bij de inventarisatie in 2015 had de boom een stamomtrek van 538 cm. Met deze stamomtrek is hij de zwaarst ontwikkelde honingboom van België. De boom verkeert in de veteraanfase, de stam is hol en om te voorkomen dat hij zou openbreken werd de kruin gestut en met kabels verankerd. Begin de jaren tachtig van de vorige eeuw werd de boom volgens de toen gebruikelijke methodes verzorgd. Moderne boomverzorgingstechnieken zijn aangewezen om het behoud van de boom te verzekeren.

• CLAES W., DE HAECK A. & VAN DER LINDEN G. 1984: De Japanse Honingboom te Sint-Truiden (Kerkom). Boomverzorging als beheersmaatregel voor het behoud van ons onroerend natuurpatrimonium, M&L 3(6), 7-13.

Auteurs: Van der Linden, Geert