erfgoedobject

Pastorie Sint-Guibertusparochie

bouwkundig element
ID
3018
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3018

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistische pastorie met omringende tuin, naar ontwerp van de provinciale architect J. Schadde van 1864. Baksteenbouw met lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, leien). Licht verhoogde begane grond met centrale deurportiek onder driehoekig fronton, aangebracht in 1914. Verwerking van gesinterde baksteen voor muurbanden. Rechthoekige vensters op doorgetrokken arduinen lekdrempels.

De oorspronkelijke plattegrond wijkt enigszins af van het klassieke pastorietype met een spreekkamer links en een keuken rechts aan straatzijde, achteraan een zaal links en een eetkamer rechts.

Flankerende aanbouwsels links en rechts, naar ontwerp van L. Blomme van 1896, bevatten oorspronkelijk een studiebureel en een keuken.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, plannen 3, Itegem, dossiers 8, 10.
  • DIRIKEN P., Geogids Heist-op-den-Berg, s.l., 1994, p. 59.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie Sint-Guibertusparochie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3018 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.