Huis Biebuyck

• is aangeduid als beschermd monument Huis Biebuyck

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Biebuyck

Beschrijving

Zogenaamd "Huis Biebuyck" naar de eigenaar. Burgerhuis met, vermoedelijk onder leiding van architect Jules Coomans (Ieper), getrouw aan het vooroorlogse uitzicht herstelde trapgevel, een mooi voorbeeld van laatgotische baksteenarchitectuur door middel van muurankers gedateerd 1544; volgens een foto van juli 1919 was voornamelijk de geveltop zwaar beschadigd geworden.

Diephuis van twee traveeën + een smallere midden- en deurtravee - volgens een potloodtekening door A. Böhm van circa 1848: oorspronkelijk een opkamertravee rechts, echter verlaagd in 1862 - en twee bouwlagen onder zadeldak (leien). Gele baksteenbouw op plint van Atrechtse zandsteen met twee rechthoekige kelderopeningen. Laatgotische trapgevel (9 treden) gemarkeerd door een verankerd skelet van Brugse traveeën met vierlichten en kruiskozijnen; boogvelden en borstweringen verrijkt met bakstenen traceringen onder meer drielob-, ster- en visblaasmotieven.

Decoratief uitgewerkte geveltop bekroond met overhoeks topstuk op geprofileerde kraagsteen; soortgelijke postamenten typeren ook de zijtrappen, respectievelijk drie linkse en rechtse. Grote ingeschreven spitsboog met rechte uiteinden, ontleend aan de houten gevelconstructies. Oculi in de gevelhoeken onder meer onderaan met zon (links)- en maanreliëf (rechts) uit de 19de-eeuw. Twee drielichtkozijnen met traceringen in het boogveld; ertussen, rondboognis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind vervaardigd in 1921 door Aloïs De Beule (Gent) ter vervanging van het vooroorlogse 19de-eeuwse beeld. Visblaasmotieven van baksteenprofielen rondom het kleine tweelicht in de top.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 1337.
  • VERON DE DEYNE M., Ypres avant et après la guerre mondiale. Monographie illustrée de 122 photographies, Luik, 1919, p. 112.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine