• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Kleine dorpswoning, gelegen op de hoek van de Zoutestraat, opgericht omstreeks 1898 in opdracht van Cornelius Spaenen, schoenmaker te Zandvliet.

Het gaat om een voorhuis aan De Keyserhoeve met achterliggende dwarsbouw, beiden onder zadeldak met mechanische pannen. Het hoofdgebouw is opgevat als enkelhuis, bestaande uit vier traveeën, en telt één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen, nok evenwijdig met de straat). Het betreft een witgeschilderde bakstenen lijstgevel met verweerde knipvoeg. De gevel is voorzien van licht getoogde vensters met hardstenen dorpels. De breukstenen plint is later aangebracht en.het schrijnwerk van vensters en voordeur is vervangen, maar het middenkalf op klossen en bovenlicht is bewaard. De oorspronkelijke luiken zijn verdwenen en de kroonlijst is bekleed met pvc.

De zijgevel aan de Zoutestraat heeft een smal venster op het gelijkvloers en een rondboograam in de puntgevel. Deze gevel en de lagere achterbouw bezitten nog muurankers, en zijn samen met de achterliggende tuinmuur voorzien van cementering.

• Kadasterarchief Antwerpen, Kadastrale legger, Zandvliet, artikelnummer 478/1.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 212: Mutatieschetsen, Zandvliet, 1898/9.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Primitief kadaster.
  • Foto's verkregen van Willy Van Hees (1 juli 2015).
  • Informatie verkregen door Yannick Schepers, medewerker http://www.zandvlietdorp.be (22 juli 2015).

Auteurs: Van den Borne, Steven; Van Severen, Elke