Graf William Redmond

Particulier graf van Majoor Redmond.

Het wedervaren van Majoor W.H.K. Redmond speelt zich af tegen de politieke achtergrond van het verscheurde Ierland. Zowel de protestante als de katholieke Ieren rekruteerden manschappen op politieke leest, respectievelijk voor de 36ste Ulster Divisie en de 16de Ierse divisie. De broers John en William Redmond waren beiden parlementairen voor het toen nog sterke Irish Party in het Britse Lagerhuis. Ze waren ervan overtuigd dat Ierland beloond zou worden met zelfstandigheid (Home Rule), als ze zich loyaal opstelden tegenover het Verenigd Koninkrijk. De Redmondisten, zoals ze genoemd werden, waren dan ook voorstander voor de oprichting van een katholieke divisie, hoewel het hoger kader uit Britten en Ierse protestanten zou bestaan. William Redmond tekende zelf op 53-jarige leeftijd en zou het tot Majoor brengen.

De 16de en 36ste divisies werden tijdens de oorlog herhaaldelijk naast mekaar ingezet, zoals tijdens de Mijnenslag van juni 1917. Majoor Redmond raakte in de omgeving van Wijtschate dodelijk gewond, vlak na de ontketening van de Mijnenslag op 7 juni 1917. Hij werd van het slagveld weggebracht door protestantse ambulanciers, die hem naar de medische post in Dranouter brachten, waar hij aan zijn verwondingen overleed. Nadien werd zijn lichaam overgebracht naar Loker, waar hij in de kloostertuinen werd begraven. Het klooster raakte in 1918 volledig verwoest. Na de oorlog werd Huize Godtschalck heropgebouwd, nu enkele honderden meters dichter bij het dorp. Pogingen om het graf over te brengen naar een reguliere Britse militaire begraafplaats werden op de één of andere manier steeds gedwarsboomd. Het graf dreigde meermaals vergeten of verdwenen te geraken.
Tijdens de jaren '90 werd het onderhoud uiteindelijk overgedragen aan de Commonwealth War Graves Commission, de Britse instelling die instaat voor het onderhoud van de Britse militaire begraafplaatsen. John Redmond stierf enkele maanden na de dood van zijn broer. Tijdens de oorlog, en zeker na de Paasopstand van 1916, wijzigde de politieke situatie in Ierland drastisch, waarbij de Irish Party een klein partijtje geworden was ten voordele van het radicale Sinn Fein.

Binnen een bloemenperkje is een gebeeldhouwd kruis in blauwe hardsteen geplaatst met de tekst "Major W.H.K. Redmond 6th Batt. Royal Irish Rgt Killed in Action, 7-6-1917, R.I.P.". Het kruis is 164 cm hoog op 71,5 cm breed en 12 cm diep.

• JACOBS M. 2009: Zij, die vielen als helden. Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2. Brugge.
  • UREEL E. 1997: William Redmond Herdenking, Dovie X, 1.

Bron: Beschermingsdossier: DW002411